Bryllupsfotograf Kjersti Veel KraussBryllupsfotograf Kjersti Veel Krauss

by Kjersti Veel Krauss

Alt klaffet da Marte og Thor Øystein skulle ha sitt fjellbryllup på Gaustatoppen. Det ble både magisk, høytidelig og vakkert som en sonate.

På en hytte i Telemarks fjellheim sitter Thor Øystein og prøver å tvinge i seg en brødskive. De beste vennene og den næreste familien er samlet rundt ham. Bordet er dekket med nok til å friste en konge, men det er vanskelig å få noe ned. Han er egentlig ikke så fryktelig nervøs, men det er som om maten vokser litt i munn likevel. Nå er endelig dagen her!

Samtidig er det hektisk aktivitet i brudesuiten på Tuddal høyfjellshotell. Rundt i den lille hytta ligger hårnåler, sminkepunger, kjoler, hvitt lekkert undertøy, skåler med jordbær, skjokolade og annet fristende og fire, fem jenter manøvrerer om hverandre med sko, kjoler og blomsteroppsatser. Vakre Marte sitter midt i det hele med stoisk ro og blir oppvartet til alle kunstens regler. Kjolen blir strammet, de siste blomstene satt på plass og øredobber valgt i siste liten før bilen tuter hektisk på utsiden. Heddal stavkirke er en snau time unna og selv om bryllupet ikke kan starte uten bruden, er det på tide å komme seg av gårde.

Heddal stavkirke står igjen som den største av de 28 bevarte stavkirkene i landet. Over 15.000 turister besøker stedet hvert år, men i dag er det Marte og Thor Øystein som sier ja til hverandre inne i den rosemalte trekirken som har vært soknekirke for folk i Notodden, Heddal og omegn i over 800 år. Tonene til trompeten til Martes mamma fyller rommet, tårene triller av glede og forventning og selv presten blir så følelsesmessig revet med at han glemmer å vente på brudeparet så de kan ta på hverandre ringene. Gjestene i sine fargerike bunader må trekke pusten ekstra dypt da det nygiftede brudeparet kikker hverandre dypt inn i øynene mens solisten synger John Legends «All of me».

Etter gratulasjoner, varme klemmer og mer tårer får de unge nygifte en champagne i hånda og vi kjører mot Gaustatoppen. Det har vært meldt sikkert regn i flere dager, men nå meldes det plutselig om klarvær og stormende jubel på toppen av Telemark. Det er Gaustadagen og vi kommer ikke til å få den ikoniske toppen helt for oss selv, men Gaustabanen har lovet oss lovlig sniking i køen og nydelig utsikt. Så vi kjører i full fart oppover fjellheimen i Telemark.

De som bygget Gaustabanen i sin tid, sprengte og gravde seg gjennom fjellet uten en eneste ulykke. I dag er banen åpnet for publikum og vi fikk full service på den bratte veien opp til Telemarks topp og da vi endelig kom opp sto musikkkorpset Suoni og ventet på å få komme ned. De hadde hatt konsert og kjedet seg litt. Når de fikk vite at et brudepar var på vei opp, tok de instrumentene ut av veskene sine igjen og satte i med en brudemarsj som fikk selv trollene innerst i Gaustatoppen til å trekke på smilebåndet.

Marte, som selv spiller trombone i korps, hadde et smil som gikk helt rundt og var på nippet til å stjele en av trombonene og spille med på sin yndlingsbrudemarsj. Adrenalinet pumpet, alle gjestene klappet og smilene ville ingen ende ta. Og når en åttendedel av Norges areal så brer seg ut under oss og vinden tar tak i brudesløret, er det helt klart offisielt: Fjellbryllup på Gaustadtoppen er magisk!

Resten av kvelden var en dans på roser og en lek på blekrosa skyer. Når taler, 3-retters middag og et deilig høstregn hadde meldt sin ankomst, bestemte brudgommen seg for å ta med seg sin tidligere swingelev ut på dansegulvet. Swinginstruktøren og hans nyervervede frue viste så verden hvorfor de to skulle være sammen: En brudevals med en tvist av swing.

Her er Marte og Thor Øysteins historie:

 

Kjersti
About Kjersti
Fjellbryllup på Gaustatoppen