by Kjersti

Ringer det noen bjeller når jeg skriver Cevennes? Ikke? Det gjorde ikke det for meg heller. Fjellområdet i det sørøstlige Frankrike er fortsatt lite besøkt av nordmenn, men byr på noen virkelig perler.

Jeg var nettopp på en rundtur her og navnet betyr de syv daler. Små landsbyer ligger godt beskyttet i de grønnkledde fjellskråningene og man kjører fra dal til dal og smaker på lokale chevre-oster, oliven og smakfulle skinker. Bøndene i området dyrker søtløk, en søtere variant av den vanlige gule løken og hvert år høstes løken for hånd i terrassene i de bratte skråningene. Så tas løken med til Michelinrestaurantene i Paris.

Cevennes har også en pussig tradisjon. Hvert år i midten av juni blir sauene paradert gjennom gatene i fjellandsbyene foran jublene folkemasser. De tar avskjed med de viktige dyrene og gjeterne deres før de drar videre til sommerbeitet oppe i fjellene. Da er det både bjeller, linedance, folkemusikk, salgsboder og vin. Tradisjonen er både merkelig og hyggelig på samme tid og er en festival for alle generasjoner.

Historisk har Cevennes vært et område for tekstilindustri, men italiensk og senere kinesisk konkurranse tok knekken på det meste. Likevel er det noen som har tatt opp kampen og som nå driver små spennende bedrifter inne blant de grønne dalene. Hollywoodfruer, franske kjendiser og annet fintfolk har omfavnet både silkestrømpene fra Serge Massals ansatte i Cervin og Patrick Ducros skreddersydde kasjmirplagg. Her nede går lokalsamfunnet, historien, bondekulturen og luksusen hånd i hånd og et plagg fra ett av de to stedene er ikke bare et plagg. Det blir en hel historie.

For nordmenn som liker å gå på tur, er Cevennes for øvrig et drømmeområde. Kilometer på kilometer med merkede stier. Langs veien tar sjarmerende bed & breakfast og enkle vandrehjem hjertelig imot deg og utsikten fra utsiktspunktene er verdt all svettingen.

Nå gleder jeg meg til å gå igang med saker fra dette spennende området.

Admin
About Admin
Jeg er en frilansjournalist og -fotograf bosatt i Skien som tar på meg både skrive- og fotooppdrag spesielt i Telemark og Oslo-området.

No Comments

Leave a Comment