• 0

by Kjersti

Mørket får igjen overtaket den kalde desemberettermiddagen. Snøen lar vente på seg, men små varme lys viser vei gjennom gatene i sentrum av byen Olomouc i Tsjekkia. Et par kommer gående hånd i hånd og ved bodene høres latter. Dampen står opp fra grytene idet lokket blir løftet av og en stor øse hentes frem. En kopp blir fylt til randen av søt, varm og fyldig honingvin. Lua er trukket godt ned over ørene og skoene holder på varmen, men med gløgg eller honningvin varmes kroppen også litt fra innsiden.

Å reise på helgetur til ett av Europas mange sjarmerende julemarkeder, blir stadig mer vanlig og jeg kombinerte en tur til Praha med byens mye mindre kjente lillebror Olomouc. Jeg vil foreslå å fly til Praha. Da kan dere ha en dag og en kveld i den vakre storbyen slik at du får med deg livet og spetakkelet på julemarkedet der og kanskje en klassisk konsert i den vakre konserthallen Rudolfinium på kvelden. Tidlig neste morgen tar dere toget til Olomouc (tar knappe to timer) og slapper av i litt rolige omgivelser. Olomouc blir kalt Prahas lillebror og var tidligere Moravias hovedstad.
Byen har flotte barokke bygninger, et overraskende stort antall fontener, skulpturer og søyler samt et levende studentmiljø med mange koselige kafeer, barer og restauranter. Byen er mest levende iløpet av uka, når studentene er der, men vil du bare koble av og få ta julehandelen i ro og fred og med masse julestemning, er dette stedet å være. Julemarkedbodene ligger langs gatene rundt rådhustorget og får en åpen og inviterende atmosfære. Det er mye flott håndverk og mange gode gaveideer også i de mange bodene og selv om ikke alle snakker engelsk, lar en handel seg gjennomføre uten problemer.

Etter en lang dag med julehandling og kafébesøk, går det an å ta turen til byens ølspa også. For å være ærlig var jeg utrolig skeptisk før jeg kom dit. Da vi gikk ned i en kjeller og ble møtt av en jente i utrolig korte skjørt i et trangt lokale, ble jeg ikke mindre skeptisk… men så ble jeg satt i et badekar fylt med 38/39 graders mørkt øl, spesiallagede oljer med humle og vitaminer og med et glass iskald pils i hånda… Da ble plutselig all skepsisen som vasket vekk. Bak forhenget hadde vi privatliv og kunne sitte og skravle, drikke øl og bare nyte at varmen spredde seg i kroppen og kjenne at musklene slappet av. Det luktet ikke engang øl av huden når vi var ferdige, men vi hadde den mykeste babyhuden jeg har hatt på lenge. B-vitaminene må ha gjort noe med den tørre vinterhuden min.

Her i huset har vi satt i gang juleforberedelsene. Vi er langt fra klare for julekvelden, men vi gleder oss i alle fall og har bakt pepperkaker, hengt opp julelys, hatt flere julegavelageverksteder og hentet frem juleeventyrbøker og julepakkepapir.

Admin
About Admin
Jeg er en frilansjournalist og -fotograf bosatt i Skien som tar på meg både skrive- og fotooppdrag spesielt i Telemark og Oslo-området.

No Comments

Leave a Comment