by Kjersti

Er du nettopp kommet hjem fra ferie og er litt misfornøyd med hvordan bildene ble? Ga de liksom ikke helt følelsen du ville? Det er ikke så vanskelig å ta litt bedre feriebilder. Trener du deg på disse tingene, vil du få et bedre utgangspunkt for neste års ferie.

1. Beveg deg

For å få de beste bildene lønner det seg å bruke beina litt. Bøy deg ned på huk og ta bilder fra barnas perspektiv for eksempel. Skift vinkel så du ikke mannen din får en stolpe stående rett ut av hodet og gå nærmere, mye nærmere enn du tror.

2. Bruk blitz

Ja, det er nødvendig med blitz i sola på stranda. Når sola står høyt på himmelen, skaper det harde skygger, særlig under capser, hatter, øyne og nese. Det er fort gjort at de du forsøker å ta bilder av blir helt ugjenkjennelige. Bruker du blitzen, vil du løfte opp skyggepartiene i ansiktene og beholde himmelen og havet blått. Husk derimot at blitz er helt unødvendig om du skal ta bilder på sirkus, av byen om natten eller andre ting som er langt borte. Blitzen har en maks rekkevidde og det eneste du oppnår ved å bruke blitz i en slik setting er utbrente bakhoder eller opplyste uintressante bakker. Blitz er også et onde om du vil ha naturlige portretter. Ta heller med deg dem eller den du skal fotografere inn i skyggen.

3. Ta mange bilder

Ikke nøy deg med bare ett bilde av motivet ditt. Det er sjeldent du treffer blinkskuddet ved første forsøk. Klikk i vei og velg ut de to beste. Resten kan du trygt la gå i den digitale søppelkassen.

4. Tenk bakgrunn

Stopp opp litt før du tar bildet og tenk gjennom hva som er bak motivet ditt. Kan du ta bildet fra en annen vinkel sånn at du får en roligere bakgrunn med motivet i hovedfokus? Lav dybdeskarphet (så lavt f-tall som mulig) gir bedre fokus på hovedmotivet og gjør bakgrunnen uskarp.

5. Bli kjent med kameraet ditt

Det lønner seg alltid å sette seg litt inn i teknikken bak kameraet ditt. Ikke vær redd for å teste ut ting. Lek deg med blenderåpning, lukkertid, hvitbalanse og brennvidde. Det kommer ikke til å gjøre deg til en dårligere fotograf i alle fall og i ferien har du jo faktisk tid til å fikle og eksperimentere litt.

6. Ikke vær redd for å drite deg ut

Det er en dårlig idé å si «smil til fotografen». Prøv heller å fortelle en teit vits, lage prompelyder til små bnarn eller late som om du snubler. Da fårt du ekte smil i stedet for tilgjorte…

 

Admin
About Admin
Jeg er en frilansjournalist og -fotograf bosatt i Skien som tar på meg både skrive- og fotooppdrag spesielt i Telemark og Oslo-området.

No Comments

Leave a Comment