• 0

by Kjersti

Sommeren er over og det er jobbstart, skolestart og helt blanke ark…. Det er nå min største fiende – Prokrastinering – har det med å snike seg inn i livet mitt igjen.

Å være frilanser kan være utrolig frustrende av og til. Jeg tar meg selv i å sitte helt stille og bare kikke på et hvitt ark med en blinkende linje. Jeg reiser meg opp. Setter på tevann. Rydder opp noen klær som ligger utover. Går en tur på do. Sjekker om noe spennende har skjedd på sosiale medier.

Så vender jeg med ujevne mellomrom tilbake til den blanke siden. Skriver kanskje ned et par ord, men stryker dem igjen. Setter på bylinen min bare for å gni det skikkelig inn. Tekst: Kjersti Veel Krauss står det på skjermen min nå. Ellers er det tomt. Tomt i hodet, tomt i sjela, tomt på papiret.

Jeg har to do-lista mi i et dokument. Jeg har begynt uka med å gjøre den klar. Jeg vet hva planen min er. Jeg vet hva jeg har som mål for denne dagen, men så var dette med viljen, da.

Jeg begynner å lage unnskyldninger. «Jeg vet ikke hvordan jeg skal få skrevet det ned.» «Vet ikke helt hva jeg skal si når jeg kontakter dem.» «Jeg vet ikke om jeg er god nok…sånn egentlig» «Betyr dette virkelig så mye for meg… Hvorfor prøver jeg dette egentlig.»

Listen over unnskyldninger og grunner til at jeg plutselig ikke tør satse eller vil utsette er uendelig. Får jeg ikke satt en stopper for karusellen av negative tanker, befinner jeg meg plutselig helt på bunnen av en selvmedlidende sølepytt.

Tidstyven som jeg oftest sloss mot heter Prokrastinering. Hun elsker å fortelle meg at det alle andre gjør er så mye bedre. Hun ber meg om å utsette de vanskelige valgene til i morgen. Sier Inspirasjon sikkert kommer senere. Alle andre tar så mye bedre bilder og har så mye bedre fortellerteknikk enn deg, liker hun å si. Hvorfor sitter du da her og prøver?

 

Store norske leksikon kaller prokrastinering for kronisk utsettelsesatferd og skriver videre at det kjennetegnes ved at utsettelsen skjer selv om personen vet at det er negativt.

De fleste mennesker utsetter ting som skal gjøres, men prokrastinering foreligger når slike utsettelser er så omfattende at de blir problematisk for ham eller henne. Det kan føre til anger, stress, dårlig samvittighet og at prestasjonen hemmes. Går dette over lang tid, kan du være sikker på at det får konsekvenser både for livskvaliteten og helsa di.

 

Det viktigste jeg har lært i min tid som frilanser er at det ikke er de med mest inspirasjon som kommer lengst. Det er ikke nødvendigvis de som er aller flinkest heller. Det jeg må argumentere for når jeg høre Prokrastineringen lokke og lure, er at Inspirasjon ikke kommer av seg selv. Inspirasjon må skapes. Ofte tvinges frem av Disiplin. For det er Disiplin som må komme, som må sette meg på plass og som må ta tak i meg og dra meg i gang.

Uten disiplin i bøtter og spann, ville jeg ikke ha klart å være frilanser. Da hadde jeg ikke klart å drive meg selv fremover og utfordre meg selv. Det er den jeg må finne når ting går trått.

Jeg har noen punkter som hjelper meg når jeg forsvinner nedover selvmedlidenheten og prokrastineringens stier.

Her får du min liste:

1. Bytt rolle

Jeg tar ofte på meg sjefsrollen når jeg merker at jeg begynner å få utsettelsessyken. Jeg tar meg selv i nakken og blir streng. Nå er det jammen meg nok, sier jeg til meg selv og ber meg om å ta meg sammen og gjøre det vi har planlagt. Det hjelper overraskende ofte.

2. Følg planen

Jo mer detaljert plan du har lagt, jo lettere er det å fullføre oppgavene. For mye frihet – som man jo ofte har i et yrke som frilanser – er som gjødsel for prokrastineringen. Har du lagt planer, er det lettere å vite hva som må gjøres og lettere å ta tak. Lister er til for å følges – slavisk. Eneste unnskyldningen til ikke å holde deg til planen, må være om du får et besøk av deilige Inspirasjon. Da er det lov å ta en annen vei til målet.

3. Lag plan

Har du ingen plan, stopp opp og lag en! Med en gang. Jo mer detaljert og klar, jo lettere blir den å følge.

4. Ta en pause

Sitter du helt fast, bør du ta en pause eller bytte fokus. Kan du sette deg et annet sted for å bryte opp i fastlåste mønstre? Reis deg opp fra stolen og gå deg en tur rundt kvartalet. Ta en kopp kaffe eller 20 sit-ups. Alle disse tingene er for å få igang hjernen litt igjen, men det er viktig at det ikke blir for mange slike. Gjør én ting og så snakk hardt med deg selv og gjør det du hadde planlagt.

5. Slå av varslene

Mobiler som sier fra når noe skjer på facebook, snapchat eller instagram, mailprogram som sier pling når en ny mail kommer i innboksen … alle disse tingene gjør hjernen din om til en liten hvalp som løper hodeløs rundt i ring etter et bein. Slå av varslene og lukk alle fanene i nettleseren. Gi deg selv et klokkeslett når du får gå inn og se på mail, sosiale medier og så videre igjen. Med alle disse distraksjonene borte, kan hjernen få ro til å konsentrere seg om oppgaven.

 

Krotur Danmark 2

Denne bloggposten ble til fordi jeg ikke klarte å gjøre det jeg egentlig skulle gjøre. Friskriving funker veldig ofte for meg som en middel for å oppnå inspirasjon og for å komme igang. Nå skal jeg gå i gang med å legge planer for uken som kommer for det hadde jeg egentlig ikke så lyst til å gjøre…

Og sånn går dagene.

Admin
About Admin
Jeg er en frilansjournalist og -fotograf bosatt i Skien som tar på meg både skrive- og fotooppdrag spesielt i Telemark og Oslo-området.

No Comments

Leave a Comment