By Kjersti Veel Krauss

Livet med Downs

Av og til skriver jeg saker som virkelig river i meg. Saken jeg skrev for Kamille om Iben og sønnen Isaac som har Downs syndrom er en av dem.

Det er umulig ikke å bli berørt av de sterke historiene jeg får høre som journalist og jeg er så takknemmlig for at jeg får lov til å gjengi historiene til sterke, vakre og spennende mennesker i jobbsammenheng.

I dette tilfellet tok Iben og Isaac imot meg og Iben delte sine innerste og forbudte tanker med meg og med Kamilles lesere. Det å få barn med Downs syndrom er ingen spøk. Jeg er så imponert over folk som står i dette og som tør å fortelle sine historier slik at jenter der ute får vite at ting ikke bare er helt perfekt. At man av og til reagerer helt irrasjonelt og at ansvaret kan se ut til å bli for mye å bære for én person. Det er et viktig budskap å få frem i den glansede magasinverden.

Den jobben Iben og de andre mammaene i Veslas koffert gjør helt frivillig, er imponerende og utrolig viktig. Jeg heier på dem spontant og uten hemninger!

 

By Kjersti

Hvordan unngå prokrastinering

Sommeren er over og det er jobbstart, skolestart og helt blanke ark…. Det er nå min største fiende – Prokrastinering – har det med å snike seg inn i livet mitt igjen.

  Read more

By Kjersti

10 tips til bedre feriebilder

Er du nettopp kommet hjem fra ferie og er litt misfornøyd med hvordan bildene ble? Ga de liksom ikke helt følelsen du ville? Det er ikke så vanskelig å ta litt bedre feriebilder. Trener du deg på disse tingene, vil du få et bedre utgangspunkt for neste års ferie.

1. Beveg deg

For å få de beste bildene lønner det seg å bruke beina litt. Bøy deg ned på huk og ta bilder fra barnas perspektiv for eksempel. Skift vinkel så du ikke mannen din får en stolpe stående rett ut av hodet og gå nærmere, mye nærmere enn du tror.

2. Bruk blitz

Ja, det er nødvendig med blitz i sola på stranda. Når sola står høyt på himmelen, skaper det harde skygger, særlig under capser, hatter, øyne og nese. Det er fort gjort at de du forsøker å ta bilder av blir helt ugjenkjennelige. Bruker du blitzen, vil du løfte opp skyggepartiene i ansiktene og beholde himmelen og havet blått. Husk derimot at blitz er helt unødvendig om du skal ta bilder på sirkus, av byen om natten eller andre ting som er langt borte. Blitzen har en maks rekkevidde og det eneste du oppnår ved å bruke blitz i en slik setting er utbrente bakhoder eller opplyste uintressante bakker. Blitz er også et onde om du vil ha naturlige portretter. Ta heller med deg dem eller den du skal fotografere inn i skyggen.

3. Ta mange bilder

Ikke nøy deg med bare ett bilde av motivet ditt. Det er sjeldent du treffer blinkskuddet ved første forsøk. Klikk i vei og velg ut de to beste. Resten kan du trygt la gå i den digitale søppelkassen.

4. Tenk bakgrunn

Stopp opp litt før du tar bildet og tenk gjennom hva som er bak motivet ditt. Kan du ta bildet fra en annen vinkel sånn at du får en roligere bakgrunn med motivet i hovedfokus? Lav dybdeskarphet (så lavt f-tall som mulig) gir bedre fokus på hovedmotivet og gjør bakgrunnen uskarp.

5. Bli kjent med kameraet ditt

Det lønner seg alltid å sette seg litt inn i teknikken bak kameraet ditt. Ikke vær redd for å teste ut ting. Lek deg med blenderåpning, lukkertid, hvitbalanse og brennvidde. Det kommer ikke til å gjøre deg til en dårligere fotograf i alle fall og i ferien har du jo faktisk tid til å fikle og eksperimentere litt.

6. Ikke vær redd for å drite deg ut

Det er en dårlig idé å si «smil til fotografen». Prøv heller å fortelle en teit vits, lage prompelyder til små bnarn eller late som om du snubler. Da fårt du ekte smil i stedet for tilgjorte…

 

By Kjersti Veel Krauss

Gresk nødhjelp

Det føles ikke akkurat som å være på besøk hos et folk på randen av konkurs. På de greske øyene går livet videre som før uansett om Aleksis Tsipras og Yanis Varoufakis feiler eller feirer etter folkeavstemmingen.
  Read more

By Kjersti

Førjulstur til Tsjekkia

Mørket får igjen overtaket den kalde desemberettermiddagen. Snøen lar vente på seg, men små varme lys viser vei gjennom gatene i sentrum av byen Olomouc i Tsjekkia. Et par kommer gående hånd i hånd og ved bodene høres latter. Dampen står opp fra grytene idet lokket blir løftet av og en stor øse hentes frem. En kopp blir fylt til randen av søt, varm og fyldig honingvin. Lua er trukket godt ned over ørene og skoene holder på varmen, men med gløgg eller honningvin varmes kroppen også litt fra innsiden.   Read more

By Kjersti

Gourmet i Västra Götaland

Svenskene er flinkere enn oss til så mange ting og én av dem er matturisme. Når du reiser rundt i Västra Götalands län og besøker små gårder, bryggerier, ysterier, kafeer og restauranter møter du åpenhet og matkunnskap på en annen måte enn her hjemme.   Read more

1 2